Test av lågenergilampa 5500 kelvin

Äntligen har jag fått fixat en ordentlig lampa för fotografering av prylar. Det är en 45 watts lågenergilampa på 5500 kelvin. En lampa av denna typ ger ett mycket mer naturligt och mer dagsljusliknande ljus än en traditionell lampa.

En lågenergilampa ger också mer ljus, drar mindre ström, blir inte lika varm samt att livslängden är längre än en vanlig glödlampa. För att få motsvarande ljus ifrån en glödlampa så hade den fått vara på över 200watt!

Att rigga upp och fota med en kraftig lågenergilampa är både enklare, mer ekonomiskt och ger bättre fotoresultat. För att få en rättvis ljusbild så konstruerade jag först en ställning med ett bakplåtspapper med ståltråd för att jämna ut ljus och skuggor. Jag skulle rekommendera att man köper ett ljustält för bättre resultat.

Testutrusning:
Nikon D90 med Nikkor 18-200mm 3.5-5.6 ED DX VR
Canon Digital IXUS 860 IS
45w 5500K lågenergilampa
Lampreflektor
Lampstativ


60W glödlampa
Manfrotto stativ
8 st. 33cl Pepsi
Ett bakplåtspapper stabiliserat med ståltråd

I första bildjämförelsen har jag använt exakt samma inställning på kameran för att visa skillnaden i ljus och värme. Lågenergilampan ger betydligt renare, jämnare och inte lika varmt ljus.

Bilder med 5500kelvin lågenergilampa
Bilder med 5500kelvin lågenergilampa

I de andra bilderna så har jag justerat vitbalans och exponeringstid för att få ett så likt resultat som möjligt för att rättvist visa fördelarna med lågenergilampan. Det är svårare att se skillnaden när inte bilderna visas i sin fulla upplösning men med ett tränat öga så ser man att kontrasten/skärpan är högre med lågenergilampan.

Ljuset är också jämnare och det är betydligt lättare att få en bra bild med lågenergilampan. Med den vanliga glödlampan så fick jag gå ner på lägsta möjliga vitbalans och hade inte kunnat göra bilden mer blå, vilket ger en begränsning i efterbehandling.

Det är också önskvärt att ha snabb exponeringstid för bättre skärpa och mindre brus och det starka ljuset från lågenergilampan är verkligen en förbättring då det ger 3 gånger så snabb exponering.

Den nedre av bilderna är med lågenergilampa.

 

Bilder med lågenergilampa 5500kelvin
Bilder med lågenergilampa 5500kelvin

Bilder med lågenergilampa 5500 kelvin
Bilder med lågenergilampa 5500 kelvin
Bilder med lågenergilampa 5500 kelvin
Bilder med lågenergilampa 5500 kelvin

Jag fotade också med en ”vanlig” kompaktkamera i autoläge för att visa att skillnaden blir mycket större om kameran inte är av värstingmodell.
Kompaktkameran klarar helt enkelt inte av att kompensera för glödlampan, då äpplet ser alldeles för rött och onaturligt ut.

Bild med kompaktkamera autoläge
Bild med kompaktkamera autoläge

Av: David Johansson.

Mera bilder av David Johansson se här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *