Test av Fototält

Ett fototält kan tyckas onödigt men det är faktiskt riktigt roligt att ha när man väl ska fota prylar inomhus. Jag ska med detta test visa hur det fungerar och vad man kan ha det till.

När man fotograferar utomhus så finns det ett naturligt ljus som sprider sig så att det för det mesta blir som man vill ha det. Lampor har heller inte så stor inverkan i dagsljus eftersom solen är såpass stark. När man fotar prylar däremot så är det oftast inomhus och man vill oftast ha en så ren bakgrund som möjligt och de brukar också vara svårt att få till rätt ljussättning så att skuggorna faller rätt. Det är då ett fototält kommer in.

Testutrustning
Nikon D90
Nikon Nikkor AF-S DX 18-200/3,5-5,6 G IF-ED
Manfrotto stativ
Ljustält, runt 80×80 cm med vit, svart, blå och röd bytbar bakgrund

Utförande
Det första steget är att packa upp tältet som är helt mobilt nerkomprimerat i en liten väska. Det kan vara lite lurigt att få ihop det eftersom det bara säger ”sssschop!” när man fäller upp det men följ dessa bilder så ska det nog gå.

Ljustält i förpackning

Plocka upp Ljustält

Ljustält upp pågår!

Ljustält

Ljustält med blomma

Resultat
Först kommer en referensbild som jag tagit inomhus med några mindre ljuskällor, en stark fotolampa och en så ren bakgrund som jag kunde hitta.

Utan Ljustält

Sedan tog jag fyra olika bilder i fototältet med olika bakgrunder. Jag brydde mig inte om att stryka tygerna så det blir något slätare bakgrund om man gör det också. Det bästa vore att ha 2 eller 3 studiolampor placerade runt om tältet för att få en jämn belysning inuti men eftersom jag inte hade det så valde jag att placera tältet i skuggan på min balkong.

Ljustält - Vit bakgrund

Ljustält - Blå bakgrund

Ljustält - Röd bakgrund

Ljustält - Svart bakgrund

Växten kan tyckas vara utklippt i datorn men bilderna är nästan helt obehandlade. Endast några veck på bakgrundstyget är bortsuddat som annars hade varit osynligt om jag orkat stryka tygerna.

Om en jämförelse görs mot min första bild så syns det nu att ljuset är betydligt mer harmoniskt och jämt fördelat över blommorna och krukan.
Min flickvän använder tältet minst en gång i veckan när hon utövar sin tårtbakarhobby så det kommer verkligen till använding.

Ljustält - Tårtbakelse

Av: David Johansson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *